Wybieranie: Fiszki - Biologia - klasa 7 dział 3 - Układ pokarmowy
1 / 12
Jakie pokarmy nazywamy pełnowartościowymi?
Ile zębów posiada dorosły człowiek?
Czym jest piramida żywienia?
Jakie funkcje w organizmie pełnią białka?
Jakie są przykładowe choroby układu pokarmowego?
Czym jest próchnica?
Z jakich enzymów składa się sok trzustkowy?
Jakie są skutki niedoboru witaminy B6?
Jak dzielimy białka ze względu na funkcje?
Jakie funkcje pełni układ pokarmowy?
Jakie przykładowe pierwiastki należą do mikroelementów?
Jak przebiega trawienie cukrów?
Takie, które zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne.
32
Schematem obrazującym zalecane proporcje spożywanych pokarmów.
- Są podstawowym budulcem organizmu
- Jako enzymy wpływają na szybkość reakcji chemicznych
- Umożliwiają ruch
- Transportują substancje
- Przekazują informacje między komórkami i wewnątrz komórki
- Umożliwiają odbieranie bodźców zewnętrznych
- Choroba wrzodowa
- Rak jelita grubego
- Wirusowe zapalenie wątroby
- Zatrucie pokarmowe
Choroba układu pokarmowego, za którą odpowiadają bakterie osadzające się na powierzchni zębów.
- Trypsyna rozkładająca białka
- Amylaza trzustkowa rozkładająca cukry
- Lipaza trzustkowa rozkładająca tłuszcze
- Nadpobudliwość
- Depresja
- Niedokrwistość
- Choroby skóry
- Receptorowe — odbierają informacje ze środowiska
- Motoryczne — umożliwiają ruch
- Budulcowe — budują struktury organizmu
- Enzymatyczne — przyspieszają reakcje w organizmie
- Sygnałowe — są przenośnikami informacji
- Transportowe — przenoszą substancje w organizmie
- Obronne — zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze
- Rozdrabnianie i nawilżanie pokarmu
- Trawienie
- Wchłanianie
- Defekacja
- Żelazo
- Jod
- Fluor
Cukier złożony jest rozkładany przez amylazy do dwucukrów, a dwucukry są rozkładane przez enzymy jelitowe do cukrów prostych.
- Nadpobudliwość
- Depresja
- Niedokrwistość
- Choroby skóry
- Choroba wrzodowa
- Rak jelita grubego
- Wirusowe zapalenie wątroby
- Zatrucie pokarmowe
Cukier złożony jest rozkładany przez amylazy do dwucukrów, a dwucukry są rozkładane przez enzymy jelitowe do cukrów prostych.
- Są podstawowym budulcem organizmu
- Jako enzymy wpływają na szybkość reakcji chemicznych
- Umożliwiają ruch
- Transportują substancje
- Przekazują informacje między komórkami i wewnątrz komórki
- Umożliwiają odbieranie bodźców zewnętrznych
- Receptorowe — odbierają informacje ze środowiska
- Motoryczne — umożliwiają ruch
- Budulcowe — budują struktury organizmu
- Enzymatyczne — przyspieszają reakcje w organizmie
- Sygnałowe — są przenośnikami informacji
- Transportowe — przenoszą substancje w organizmie
- Obronne — zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze
Schematem obrazującym zalecane proporcje spożywanych pokarmów.
- Trypsyna rozkładająca białka
- Amylaza trzustkowa rozkładająca cukry
- Lipaza trzustkowa rozkładająca tłuszcze
Choroba układu pokarmowego, za którą odpowiadają bakterie osadzające się na powierzchni zębów.
Takie, które zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne.
32
- Rozdrabnianie i nawilżanie pokarmu
- Trawienie
- Wchłanianie
- Defekacja
- Żelazo
- Jod
- Fluor
Jakie są skutki niedoboru witaminy B6?
Jakie są przykładowe choroby układu pokarmowego?
Jak przebiega trawienie cukrów?
Jakie funkcje w organizmie pełnią białka?
Jak dzielimy białka ze względu na funkcje?
Czym jest piramida żywienia?
Z jakich enzymów składa się sok trzustkowy?
Czym jest próchnica?
Jakie pokarmy nazywamy pełnowartościowymi?
Ile zębów posiada dorosły człowiek?
Jakie funkcje pełni układ pokarmowy?
Jakie przykładowe pierwiastki należą do mikroelementów?