Wybieranie: Fiszki - Biologia - klasa 7 dział 3 - Układ pokarmowy
1 / 12
Na jakie dwie grupy dzielimy pierwiastki wchodzące w skład organizmu człowieka?
Dlaczego tłuszcze nazywa się związkami wysokoenergetycznymi?
Jakie witaminy należą do rozpuszczalnych w tłuszczach?
Z jakich enzymów składa się sok trzustkowy?
Jakie są skutki niedoboru witaminy A?
Jakie są skutki niedoboru witaminy B12?
Jakie funkcje pełni układ pokarmowy?
Jak przebiega trawienie tłuszczy?
Jakie są skutki niedoboru witaminy E?
Ile zębów posiada dorosły człowiek?
Jak dzielimy białka ze względu na funkcje?
Jak zachodzi proces trawienia w jelicie cienkim?
- Makroelementy (występują w dużej ilości w organizmie)
- Mikroelementy (występują w małej ilości w organizmie)
Są źródłem energii, które dostarczają jej dwa razy więcej niż cukier lub białka.
- witamina A
- witamina D
- witamina E
- witamina K
- Trypsyna rozkładająca białka
- Amylaza trzustkowa rozkładająca cukry
- Lipaza trzustkowa rozkładająca tłuszcze
- Problemy ze wzrokiem (kurza ślepota)
- Choroby skóry
- Zahamowanie wzrostu
- Niedokrwistość
- Zaburzenia wzrostu
- Zaburzenia działania układu nerwowego
- Rozdrabnianie i nawilżanie pokarmu
- Trawienie
- Wchłanianie
- Defekacja
Zachodzi w jelicie cienkim, gdzie lipazy rozkładają tłuszcze na glicerol i kwasy tłuszczowe.
- Niedokrwistość
- Osłabienie mięśni
- Osłabiona odporność
- Starzenie się skóry
32
- Receptorowe — odbierają informacje ze środowiska
- Motoryczne — umożliwiają ruch
- Budulcowe — budują struktury organizmu
- Enzymatyczne — przyspieszają reakcje w organizmie
- Sygnałowe — są przenośnikami informacji
- Transportowe — przenoszą substancje w organizmie
- Obronne — zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze
- Trzustka wytwarza sok trzustkowy trawiący białka, tłuszcze i cukry
- Wątroba wytwarza żółć, która rozbija tłuszcz
- W dalszej części jelita jest produkowany sok jelitowy rozkładający białka, tłuszcze i cukry do prostych związków
- Rozdrabnianie i nawilżanie pokarmu
- Trawienie
- Wchłanianie
- Defekacja
- witamina A
- witamina D
- witamina E
- witamina K
- Trzustka wytwarza sok trzustkowy trawiący białka, tłuszcze i cukry
- Wątroba wytwarza żółć, która rozbija tłuszcz
- W dalszej części jelita jest produkowany sok jelitowy rozkładający białka, tłuszcze i cukry do prostych związków
- Niedokrwistość
- Osłabienie mięśni
- Osłabiona odporność
- Starzenie się skóry
Są źródłem energii, które dostarczają jej dwa razy więcej niż cukier lub białka.
- Problemy ze wzrokiem (kurza ślepota)
- Choroby skóry
- Zahamowanie wzrostu
32
Zachodzi w jelicie cienkim, gdzie lipazy rozkładają tłuszcze na glicerol i kwasy tłuszczowe.
- Trypsyna rozkładająca białka
- Amylaza trzustkowa rozkładająca cukry
- Lipaza trzustkowa rozkładająca tłuszcze
- Makroelementy (występują w dużej ilości w organizmie)
- Mikroelementy (występują w małej ilości w organizmie)
- Niedokrwistość
- Zaburzenia wzrostu
- Zaburzenia działania układu nerwowego
- Receptorowe — odbierają informacje ze środowiska
- Motoryczne — umożliwiają ruch
- Budulcowe — budują struktury organizmu
- Enzymatyczne — przyspieszają reakcje w organizmie
- Sygnałowe — są przenośnikami informacji
- Transportowe — przenoszą substancje w organizmie
- Obronne — zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze
Jakie funkcje pełni układ pokarmowy?
Jakie witaminy należą do rozpuszczalnych w tłuszczach?
Jak zachodzi proces trawienia w jelicie cienkim?
Jakie są skutki niedoboru witaminy E?
Dlaczego tłuszcze nazywa się związkami wysokoenergetycznymi?
Jakie są skutki niedoboru witaminy A?
Ile zębów posiada dorosły człowiek?
Jak przebiega trawienie tłuszczy?
Z jakich enzymów składa się sok trzustkowy?
Na jakie dwie grupy dzielimy pierwiastki wchodzące w skład organizmu człowieka?
Jakie są skutki niedoboru witaminy B12?
Jak dzielimy białka ze względu na funkcje?