Wybieranie: Fiszki - Biologia - klasa 7 dział 3 - Układ pokarmowy
1 / 12
Ile zębów posiada dorosły człowiek?
Jakie rodzaje tłuszczy spożywa człowiek?
Jakie funkcje w organizmie pełnią białka?
Jakie wyróżniamy zaburzenia odżywiania?
Gdzie kolejno przebiega proces trawienia?
Co to są aminokwasy egzogenne?
Dlaczego tłuszcze nazywa się związkami wysokoenergetycznymi?
Jakie są skutki niedoboru witaminy A?
Co może być powodem występowania chorób układu pokarmowego?
Jakie funkcje w organizmie pełni woda?
Jakie wyróżniamy rodzaje witamin ze względu na rozpuszczalność?
Z jakich enzymów składa się sok trzustkowy?
32
- Roślinne
- Zwierzęca
- Są podstawowym budulcem organizmu
- Jako enzymy wpływają na szybkość reakcji chemicznych
- Umożliwiają ruch
- Transportują substancje
- Przekazują informacje między komórkami i wewnątrz komórki
- Umożliwiają odbieranie bodźców zewnętrznych
- Nadwaga
- Otyłość
- Niedowaga
- Anoreksja
- Bulimia
- Jama ustna
- Żołądek
- Jelito cienkie
Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i muszą być dostarczone z pożywieniem.
Są źródłem energii, które dostarczają jej dwa razy więcej niż cukier lub białka.
- Problemy ze wzrokiem (kurza ślepota)
- Choroby skóry
- Zahamowanie wzrostu
- Pasożyty
- Bakterie
- Szkodliwe związki chemiczne
- Metale ciężkie
- Wirusy
- Stosowanie używek
- Jest środowiskiem reakcji chemicznych
- Jest rozpuszczalnikiem wielu związków
- Utrzymuje temperaturę ciała
- Usuwa zbędne produkty przemiany materii
- Rozpuszczalne w tłuszczach
- Rozpuszczalne w wodzie
- Trypsyna rozkładająca białka
- Amylaza trzustkowa rozkładająca cukry
- Lipaza trzustkowa rozkładająca tłuszcze
- Rozpuszczalne w tłuszczach
- Rozpuszczalne w wodzie
- Pasożyty
- Bakterie
- Szkodliwe związki chemiczne
- Metale ciężkie
- Wirusy
- Stosowanie używek
- Nadwaga
- Otyłość
- Niedowaga
- Anoreksja
- Bulimia
- Jest środowiskiem reakcji chemicznych
- Jest rozpuszczalnikiem wielu związków
- Utrzymuje temperaturę ciała
- Usuwa zbędne produkty przemiany materii
Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i muszą być dostarczone z pożywieniem.
- Są podstawowym budulcem organizmu
- Jako enzymy wpływają na szybkość reakcji chemicznych
- Umożliwiają ruch
- Transportują substancje
- Przekazują informacje między komórkami i wewnątrz komórki
- Umożliwiają odbieranie bodźców zewnętrznych
- Jama ustna
- Żołądek
- Jelito cienkie
- Problemy ze wzrokiem (kurza ślepota)
- Choroby skóry
- Zahamowanie wzrostu
32
- Trypsyna rozkładająca białka
- Amylaza trzustkowa rozkładająca cukry
- Lipaza trzustkowa rozkładająca tłuszcze
- Roślinne
- Zwierzęca
Są źródłem energii, które dostarczają jej dwa razy więcej niż cukier lub białka.
Jakie wyróżniamy rodzaje witamin ze względu na rozpuszczalność?
Co może być powodem występowania chorób układu pokarmowego?
Jakie wyróżniamy zaburzenia odżywiania?
Jakie funkcje w organizmie pełni woda?
Co to są aminokwasy egzogenne?
Jakie funkcje w organizmie pełnią białka?
Gdzie kolejno przebiega proces trawienia?
Jakie są skutki niedoboru witaminy A?
Ile zębów posiada dorosły człowiek?
Z jakich enzymów składa się sok trzustkowy?
Jakie rodzaje tłuszczy spożywa człowiek?
Dlaczego tłuszcze nazywa się związkami wysokoenergetycznymi?