Wybieranie: Fiszki - Biologia - klasa 7 dział 3 - Układ pokarmowy
1 / 12
Jakie wyróżniamy zaburzenia odżywiania?
Jakie składniki są niezbędne do prawidłowego działania organizmu?
Jakie są skutki niedoboru witaminy K?
Jak przebiega trawienie cukrów?
Czym jest piramida żywienia?
Co to są witaminy?
Jakie funkcje w organizmie pełnią białka?
Co wchodzi w skład przewodu pokarmowego?
Co należy do gruczołów trawiennych?
Jakie przykładowe pierwiastki należą do makroelementów?
Jakie są skutki niedoboru witaminy B6?
Jakie ważne funkcje (oprócz funkcji energetycznej) pełnią tłuszcze?
- Nadwaga
- Otyłość
- Niedowaga
- Anoreksja
- Bulimia
- Białka
- Węglowodany
- Tłuszcze
- Witaminy
- Sole mineralne
- Woda
Zaburzenia krzepliwości krwi
Cukier złożony jest rozkładany przez amylazy do dwucukrów, a dwucukry są rozkładane przez enzymy jelitowe do cukrów prostych.
Schematem obrazującym zalecane proporcje spożywanych pokarmów.
Związki, które nie są produkowane przez organizm i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.
- Są podstawowym budulcem organizmu
- Jako enzymy wpływają na szybkość reakcji chemicznych
- Umożliwiają ruch
- Transportują substancje
- Przekazują informacje między komórkami i wewnątrz komórki
- Umożliwiają odbieranie bodźców zewnętrznych
- Jama ustna
- Gardło
- Przełyk
- Żołądek
- Jelito cienkie
- Jelito grube
- Ślinianki
- Wątroba
- Trzustka
- Fosfor
- Wapń
- Magnez
- Nadpobudliwość
- Depresja
- Niedokrwistość
- Choroby skóry
- Są materiałem budulcowym
- Są materiałem zapasowym
- Chronią narządy wewnętrzne
- Chronią przed utratą ciepła
Związki, które nie są produkowane przez organizm i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.
Cukier złożony jest rozkładany przez amylazy do dwucukrów, a dwucukry są rozkładane przez enzymy jelitowe do cukrów prostych.
Zaburzenia krzepliwości krwi
Schematem obrazującym zalecane proporcje spożywanych pokarmów.
- Są materiałem budulcowym
- Są materiałem zapasowym
- Chronią narządy wewnętrzne
- Chronią przed utratą ciepła
- Białka
- Węglowodany
- Tłuszcze
- Witaminy
- Sole mineralne
- Woda
- Jama ustna
- Gardło
- Przełyk
- Żołądek
- Jelito cienkie
- Jelito grube
- Nadwaga
- Otyłość
- Niedowaga
- Anoreksja
- Bulimia
- Nadpobudliwość
- Depresja
- Niedokrwistość
- Choroby skóry
- Są podstawowym budulcem organizmu
- Jako enzymy wpływają na szybkość reakcji chemicznych
- Umożliwiają ruch
- Transportują substancje
- Przekazują informacje między komórkami i wewnątrz komórki
- Umożliwiają odbieranie bodźców zewnętrznych
- Fosfor
- Wapń
- Magnez
- Ślinianki
- Wątroba
- Trzustka
Co to są witaminy?
Jak przebiega trawienie cukrów?
Jakie są skutki niedoboru witaminy K?
Czym jest piramida żywienia?
Jakie ważne funkcje (oprócz funkcji energetycznej) pełnią tłuszcze?
Jakie składniki są niezbędne do prawidłowego działania organizmu?
Co wchodzi w skład przewodu pokarmowego?
Jakie wyróżniamy zaburzenia odżywiania?
Jakie są skutki niedoboru witaminy B6?
Jakie funkcje w organizmie pełnią białka?
Jakie przykładowe pierwiastki należą do makroelementów?
Co należy do gruczołów trawiennych?