Fiszki: Fiszki - Biologia - klasa 7 dział 3 - Układ pokarmowy

1 / 49

Ustawienia

Wybierz fiszki do nauki

Jakie składniki są niezbędne do prawidłowego działania organizmu?

  • Białka
  • Węglowodany
  • Tłuszcze
  • Witaminy
  • Sole mineralne
  • Woda

Jakie funkcje w organizmie pełnią białka?

  • Są podstawowym budulcem organizmu
  • Jako enzymy wpływają na szybkość reakcji chemicznych
  • Umożliwiają ruch
  • Transportują substancje
  • Przekazują informacje między komórkami i wewnątrz komórki
  • Umożliwiają odbieranie bodźców zewnętrznych

Z czego zbudowane są białka?

Z aminokwasów

Co to są aminokwasy egzogenne?

Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i muszą być dostarczone z pożywieniem.

Jakie pokarmy nazywamy pełnowartościowymi?

Takie, które zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne.

Jak dzielimy białka ze względu na funkcje?

  • Receptorowe — odbierają informacje ze środowiska
  • Motoryczne — umożliwiają ruch
  • Budulcowe — budują struktury organizmu
  • Enzymatyczne — przyspieszają reakcje w organizmie
  • Sygnałowe — są przenośnikami informacji
  • Transportowe — przenoszą substancje w organizmie
  • Obronne — zwalczają drobnoustroje chorobotwórcze

Jaki cukier prosty dostarcza energię dla organizmu?

Glukoza

Pod jaką postacią organizmy przechowują glukozę?

W postaci cukrów złożonych (u zwierząt glikogen, u roślin skrobia).

Co to jest błonnik pokarmowy?

  • Jest to materiał budujący ściany komórek roślinnych
  • Nie jest trawiony w organizmie
  • Wchłania dużą ilość wody, dzięki czemu ułatwia przesuwanie się pokarmu w jelitach

Dlaczego tłuszcze nazywa się związkami wysokoenergetycznymi?

Są źródłem energii, które dostarczają jej dwa razy więcej niż cukier lub białka.

Jakie ważne funkcje (oprócz funkcji energetycznej) pełnią tłuszcze?

  • Są materiałem budulcowym
  • Są materiałem zapasowym
  • Chronią narządy wewnętrzne
  • Chronią przed utratą ciepła

Jakie rodzaje tłuszczy spożywa człowiek?

  • Roślinne
  • Zwierzęca

Co to są witaminy?

Związki, które nie są produkowane przez organizm i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.

Jakie wyróżniamy rodzaje witamin ze względu na rozpuszczalność?

  • Rozpuszczalne w tłuszczach
  • Rozpuszczalne w wodzie

Jakie witaminy należą do rozpuszczalnych w tłuszczach?

  • witamina A
  • witamina D
  • witamina E
  • witamina K

Jakie witaminy należą do rozpuszczalnych w wodzie?

  • Witaminy z grupy B
  • Witamina C

Jakie są skutki niedoboru witaminy C?

  • Mniejsza odporność
  • Szkorbut

Jakie są skutki niedoboru witaminy B6?

  • Nadpobudliwość
  • Depresja
  • Niedokrwistość
  • Choroby skóry

Jakie są skutki niedoboru witaminy B9?

  • Niedokrwistość
  • Zahamowanie wzrostu
  • U ciężarnych kobiet większe ryzyko urodzenia dziecka z wadami układu nerwowego

Jakie są skutki niedoboru witaminy B12?

  • Niedokrwistość
  • Zaburzenia wzrostu
  • Zaburzenia działania układu nerwowego

Jakie są skutki niedoboru witaminy A?

  • Problemy ze wzrokiem (kurza ślepota)
  • Choroby skóry
  • Zahamowanie wzrostu

Jakie są skutki niedoboru witaminy D?

  • Osłabienie odporności
  • Osteoporoza
  • Krzywica

Jakie są skutki niedoboru witaminy E?

  • Niedokrwistość
  • Osłabienie mięśni
  • Osłabiona odporność
  • Starzenie się skóry

Jakie są skutki niedoboru witaminy K?

Zaburzenia krzepliwości krwi

Na jakie dwie grupy dzielimy pierwiastki wchodzące w skład organizmu człowieka?

  • Makroelementy (występują w dużej ilości w organizmie)
  • Mikroelementy (występują w małej ilości w organizmie)

Jakie  przykładowe pierwiastki należą do makroelementów?

  • Fosfor
  • Wapń
  • Magnez

Jakie  przykładowe pierwiastki należą do mikroelementów?

  • Żelazo
  • Jod
  • Fluor

Jakie funkcje w organizmie pełni woda?

  • Jest środowiskiem reakcji chemicznych
  • Jest rozpuszczalnikiem wielu związków
  • Utrzymuje temperaturę ciała
  • Usuwa zbędne produkty przemiany materii

Jakie funkcje pełni układ pokarmowy?

  • Rozdrabnianie i nawilżanie pokarmu
  • Trawienie
  • Wchłanianie
  • Defekacja

Ile zębów posiada dorosły człowiek?

32

Z czego jest zbudowany układ pokarmowy?

  • Przewód pokarmowy
  • Gruczoły trawienne

Co wchodzi w skład przewodu pokarmowego?

  • Jama ustna
  • Gardło
  • Przełyk
  • Żołądek
  • Jelito cienkie
  • Jelito grube

Co należy do gruczołów trawiennych?

  • Ślinianki
  • Wątroba
  • Trzustka

Gdzie kolejno przebiega proces trawienia?

  1. Jama ustna
  2. Żołądek
  3. Jelito cienkie

Jak zachodzi proces trawienia w jamie ustnej?

Dochodzi do wstępnego trawienia przez enzym amylazę ślinową, która rozkłada cukry złożone.
 

Jak zachodzi proces trawienia w żołądku?

W żołądku znajduje się pepsyna, która częściowo trawi białka.

Jak zachodzi proces trawienia w jelicie cienkim?

  • Trzustka wytwarza sok trzustkowy trawiący białka, tłuszcze i cukry
  • Wątroba wytwarza żółć, która rozbija tłuszcz
  • W dalszej części jelita jest produkowany sok jelitowy rozkładający białka, tłuszcze i cukry do prostych związków

Z jakich enzymów składa się sok trzustkowy?

  • Trypsyna rozkładająca białka
  • Amylaza trzustkowa rozkładająca cukry
  • Lipaza trzustkowa rozkładająca tłuszcze

Jak przebiega trawienie cukrów?

Cukier złożony jest rozkładany przez amylazy do dwucukrów, a dwucukry są rozkładane przez enzymy jelitowe do cukrów prostych.

Jak przebiega trawienie białek?

Rozpoczyna się w żołądku, gdzie pepsyna rozkłada białka na krótkie łańcuchy aminokwasów, następnie w jelicie cienkim enzymy jelitowe rozkładają je do pojedynczych aminokwasów.

Jak przebiega trawienie tłuszczy?

Zachodzi w jelicie cienkim, gdzie lipazy rozkładają tłuszcze na glicerol i kwasy tłuszczowe.

Od czego zależy wielkość zapotrzebowania kalorycznego?

  • Wieku
  • Płci
  • Rodzaju wykonywanej pracy
  • Trybu życia

Czym jest piramida żywienia?

Schematem obrazującym zalecane proporcje spożywanych pokarmów.

Jak przedstawia się piramida żywienia, zaczynając od jej podstawy?

  1. Regularna aktywność fizyczna
  2. Warzywa i owoce
  3. Produkty zbożowe
  4. Mleko i produkty mleczne
  5. Mięso
  6. Tłuszcze

Jakie są zasady higieny odżywiania się?

  • Należy myć ręce przed posiłkiem
  • Używać czystych narzędzi kuchennych
  • Myć produkty spożywcze
  • Trzymać w lodówce żywność, która tego wymaga
  • Nie zamrażać ponownie
  • Sprawdzać datę przydatności
  • Korzystać z produktów ze sprawdzonych źródeł
  • Jeść 5 razy dziennie, bez pośpiechu
  • Jeść produkty wspomagające florę jelitową

Co może być powodem występowania chorób układu pokarmowego?

  • Pasożyty
  • Bakterie
  • Szkodliwe związki chemiczne
  • Metale ciężkie
  • Wirusy
  • Stosowanie używek

Czym jest próchnica?

Choroba układu pokarmowego, za którą odpowiadają bakterie osadzające się na powierzchni zębów.

Jakie są przykładowe choroby układu pokarmowego?

  • Choroba wrzodowa
  • Rak jelita grubego
  • Wirusowe zapalenie wątroby
  • Zatrucie pokarmowe

Jakie wyróżniamy zaburzenia odżywiania?

  • Nadwaga
  • Otyłość
  • Niedowaga
  • Anoreksja
  • Bulimia