Kakaowiec właściwy pochodzi z wilgotnych lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej, poza tym jest szeroko rozpowszechniony w uprawie. Obecnie największe powierzchnie upraw znajdują się w Afryce. Z nasion kakaowca właściwego wytwarza się proszek kakaowy oraz masło kakaowe. [Wikipedia.pl] Dalej
Najstarsze ślady używania nasion kakaowca jako pożywienia stwierdzono w Ekwadorze w górnym biegu dopływów Amazonki na stanowisku archeologicznym datowanym na 5450–5300 lat BP. W Ameryce Środkowej znaleziska archeologiczne świadczą o wykorzystaniu tego gatunku od 3900 lat BP, a na terenach południowo-zachodniej części współczesnych Stanów Zjednoczonych od 1000 lat BP. [Wikipedia.pl] Dalej
wikipedia.org Jak tłumaczy się nazwę napoju Majów Xococalit, który robiono z ziaren kakaowca roztartych z miodem, chili lub kukurydzą?
Według legendy Azteków, bóg Quetzalcoatl, zwany też Pierzastym Wężem, zstąpił z nieba, żeby przekazać ludziom mądrość i podarować im wspaniały boski prezent - el cacahuate, czyli drzewo kakaowca. Ziarna tej rośliny miały posłużyć śmiertelnikom do wytwarzania gęstego, gorzkiego napoju, zwanego "xocolatl". Zuchwałość Pierzastego Węża bardzo rozwścieczyła pozostałe bóstwa, które nie chciały dzielić się z ludźmi mocą kakaowego eliksiru. Za swój gest Quetzalcoatl został skazany na wieczne wygnanie. Nie każdy mógł sie napić tego napoju – był przeznaczony dla najważniejszych członków społeczności, a oprócz tego służył do religijnych obrzędów. [czekoladoweprzyjemnosci.wp.pl, Maderashop.pl] Dalej
Za sprowadzenie owocu kakaowca na nasz kontynent musimy podziękować Krzysztofowi Kolumbowi, który w XVI w. dotarł do Hondurasu. Tam miejscowi poczęstowali go ziarnami w formie napoju. Co ciekawe, przyrządzony napój Kolumb uznał za "niesmaczny", lecz mimo to zabrał do Hiszpanii kilka ziarenek jako ciekawostkę. Choć to jego oficjalnie uważa się za odkrywcę kakao, tak naprawdę pierwszym Europejczykiem, który poznał się na wartości ziarna kakaowca, był Hernán Cortés – hiszpański konkwistador. Przybył do Mezoameryki z zamiarem poszukiwania złota, jednak legendy na temat gorzkiego napoju tak go zainteresowały, że postanowił bliżej zgłębić recepturę. Po wypiciu go od razu zrozumiał, jak wielką wartość on posiada. Podając się za boga Quetzalcoatla – króla Tolteków, dotarł do serca azteckiego imperium, gdzie ofiarowano mu mnóstwo darów, w tym także plantację kakaowców. [czekoladoweprzyjemnosci.wp.pl] Dalej
Miazga kakaowa (inaczej masa kakaowa) to nic innego jak zmielone na jednolitą masę, prażone ziarna owoców kakaowca, uprzednio pozbawione łupin. Z miazgi kakaowej otrzymuje się masło kakaowe i kuch kakaowy (popularnie nazywany kakao). Miazga kakaowa w połączeniu z masłem kakaowym stanowią podstawowe składniki czekolad. W dobrej jakości czekoladach, miazga kakaowa i masło kakaowe (tłuszcz kakaowy) powinny być na pierwszym miejscu w składzie. [vitapedia.pl] Dalej
Czekolada różowa (czekolada rubinowa, ruby) – czekolada o różowym kolorze i owocowym lekko kwaśnym smaku, która pojawiła się na rynku w 2017 roku. Różowa czekolada jest produkowana z ziaren kakaowca uprawianego w Ekwadorze, Brazylii i na Wybrzeżu Kości Słoniowej, z których podczas procesu produkcji otrzymuje się charakterystyczny kolor i smak. Metoda jej produkcji została opatentowana. Prace nad opracowaniem jej technologii produkcji trwały ponad 10 lat. Właścicielem patentu i jedynym dostawcą różowej czekolady jest Barry Callebaut ze szwajcarskiej firmy Callebaut. [Wikipedia.pl] Dalej
wikipedia.org Jaki związek organiczny występuje głównie w kakao i czekoladzie, ma działanie nieco podobne do kofeiny?
Występuje naturalnie przede wszystkim w ziarnach kakao (ok. 1,8%). W roślinach towarzyszy jej często kofeina, np. w herbacie i yerba mate. Gorzka czekolada zawiera około 10 gramów teobrominy na kilogram, a mleczna - około 5 gramów. Teobromina jest szkodliwa dla niektórych zwierząt, między innymi dla psów, kotów i koni. [Wikipedia.pl] Dalej
Biała czekolada nie jest czekoladą. Nie zawiera kakao. Zamiast niego do masła kakaowego dodaje się mleko w proszku i cukier. [onet.pl] Dalej
Daniel Peter był szwajcarskim czekoladnikiem i przedsiębiorcą, który założył Peter's Chocolate. Sąsiad Henri Nestlé w Vevey, był jednym z pierwszych producentów czekolady, który wyprodukował mleczną czekoladę i jest uznawany za wynalazcę jej w 1875 lub 1876 roku, dodając do czekolady mleko w proszku. [Wikipedia.com] Dalej
W 1851 roku Karol Wedel, młody cukiernik z Berlina, otworzył pierwszy firmowy sklep wraz z niewielką manufakturą czekolady przy ul. Miodowej w Warszawie. [Wedel.com] Dalej
Podczas II Wojny Światowej naukowcy prowadzili eksperymenty nad wykrywaczami radarów. Podczas jednego z nich, Percy Spencer zauważył, że czekolada, którą miał w kieszeni, błyskawicznie się stopiła. Powtórzył więc próbę z kukurydzą i jajkiem, które ugotowane w mikrofalach – wystrzeliło mu w twarz! Tak wynalazł mikrofalówkę. W 1947 r. firma Raytheon oferowała pierwszą mikrofalówkę o nazwie Radarange, która miała wysokość 1,5 m, ważyła 300 kg i kosztowała 5 tys. USD. [Topaz24.pl, Wikipedia.pl] Dalej
W 1847 r. dokonano kolejnego rewolucyjnego odkrycia. Francis Fry, członek znanej rodziny kupieckiej, pomyślał, że smaczna byłaby czekolada, którą można by nie tylko pić, ale i jeść. Zmieszał więc kakao z tłustym masłem kakaowym, dodał cukier, podgrzał i wylał do formy, uzyskując tym samym pierwszą tabliczkę czekolady. [czekoladoweprzyjemnosci.wp.pl] Dalej
Podczas II wojny światowej Niemcom zdarzało się wykorzystywać specyficzną bombę pokrytą czekoladą - wybuchała w siedem sekund po tym, jak odłamało się kawałek czekolady. [JoeMonster.org] Dalej
wikipedia.org Co jest symbolem wedlowskiej czekolady, zaprojektowanym przez Leonetto Cappiello nazywanego często „ojcem nowoczesnej reklamy”?
Chłopiec na zebrze – kreacja stworzona w 1926 roku. Jan Wedel, spadkobierca rodzinnej firmy Wedlów zajmującej się produkcją słodyczy, zlecił przygotowanie symbolu przedsiębiorstwa. Do przedstawienia kreacji zaprosił popularnego wówczas Leonetto Capiello – włoskiego plakacistę, autora karykatur oraz reklam, zarazem malarza, pracującego w Paryżu. Współcześnie artysta ten jest nazywany często „ojcem nowoczesnej reklamy” ze względu na innowacyjne podejście do plakatów. Cappiello uznał, że doskonałym symbolem dla wedlowskiej czekolady będzie chłopiec dosiadający egzotycznej zebry i dzierżący tabliczki czekolady na plecach. [Wikipedia.pl] Dalej