pixabay.com Fondue jest popularnym daniem między innymi we Francji i Szwajcarii. Aby je przygotować, potrzebujemy:
pixabay.com W takich naczyniach jest przygotowywana słynna hiszpańska paella. To danie występuje w wielu odmianach różniących się dodatkami, ale podstawowy składnik paelli to zawsze:
pxhere.com Musaka to popularna w kuchni bałkańskiej i greckiej zapiekanka, jej głównym składnikiem, oprócz mięsa, jest:
pixabay.com Słodką chałwą zajadają się mieszkańcy Bałkanów, Ukrainy i Bliskiego Wschodu. Popularny wariant tego deseru jest przygotowywany z:
pixabay.com Przygotowując klasyczne francuskie danie zwane ratatouille (lub w wersji spolszczonej: ratatuj), musimy zaopatrzyć się w:
pixabay.com Hermelin to popularna w Czechach przekąska, świetnie smakująca z piwem. Jest to marynowany/a w oleju i ziołach: