Oprócz cholekalcyferolu, będącego pochodzenia zwierzęcego (D3) występuje także ergokalcyferol (D2), występujący w drożdżach i roślinach. Magazynową formą tej witaminy jest kalcyfediol. Receptor witaminy D3 określa się skrótem VDR. Prowitamina D (7-dehydrocholesterol) występująca w komórkach keratynocytów (warstwa podstawna i kolczysta tkanki nabłonkowej), pod wpływem promieniowania UV o długości fali wynoszącej 290 - 315 nm, w ciągu 30 minut ulega fotochemicznej przemianie do cholekalcyferolu. Wchłanialność tej witaminy pogarszają: glikokortykosteroidy, lipopolisacharyd (LPS) poprzez blokowanie jej receptorów, a także nadmiar wapnia, magnezu i cynku (magnez i cynk jest zarówno antagonistą jak i synergistą witaminy D3). Wchłanialność witaminy D3 poprawiają z kolei witaminy A, C, E, K2-MK7 i B12, kwasy tłuszczowe NNKT oraz bor. Do charakterystycznych objawów niedoborów tej witaminy należy min. przerost lewej komory serca, pieczenie w ustach i gardle, nadciśnienie, skurcze mięśni, ból w okolicy lędźwiowej oraz uciążliwy ból nawet po lekkim ucisku lub uderzeniu w mostek. Dalej
TEKST: Należy do grupy borowców - 13 grupy układu okresowego wraz z borem, talem, indem i galem. Jest to jeden z najobficiej (trzeci po krzemie i węglu) występujących pierwiastków na ziemi (7 - 8% masy skorupy ziemskiej). Jest antagonistą żelaza i magnezu - konkuruje np. o miejsce wiązania z transferyną wraz z żelazem. Ogranicza też przyswajanie wapnia. Zwiększa ryzyko rozwoju choroby Alzheimera poprzez kumulację w hipokampie, pogarsza stan pamięci i funkcje poznawcze. Zaburza działanie tarczycy, osłabia stawy i kości, zaburza wzrost, przekaźnictwo i metabolizm komórek. 95% tego pierwiastka jest wydalane z moczem.
wikipedia.org Podaj kolejno oznaczenia następujących produktów: gliceryny, polisorbatu 80 oraz tartrazyny.
Gliceryna - najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy z grupy cukroli, produkt uboczny produkcji mydła. Nie ma zapachu i koloru, ma dość słodkawy smak. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i alkoholu. Ma właściwości higroskopijne - zdolność do wiązania się z wodą i chłonięcia wilgoci. Łagodzi podrażnienia skóry i nawilża ją, chroni ją przed rogowaceniem. Polisorbat 80 - niejonowy sufraktant (substancja powierzchniowo-czynna, czyli związek posiadający zdolności zmieniana właściwości powierzchniowych cieczy) i emulgator. Wykorzystywany do wspomagania transportu niektórych leków przez barierę krew-mózg. Ma niekorzystne działanie na organizm - może fermentować w jelitach powodując wzdęcia, zaparcia, biegunki, a z czasem stany zapalne jelit, zakłócenie równowagi mikrobiomu i zwiększenie ryzyka raka jelita grubego. Dawka 3/30 mg na kg masy ciała powoduje zakłócenie bariery krew-mózg u myszy. Tartazyna - syntetyczny barwnik spożywczy zsyntetyzowany po raz pierwszy w 1884 roku. Występuje w żywności przetworzonej, szczególnie w niskiej jakości gazowanych napojach pomarańczowych, a także w lodach, napojach energetycznych, słodyczach, płatkach zbożowych czy wacie cukrowej. Jego oddziaływanie na zdrowie jest bardzo negatywne. Szczególnie u dzieci prowadzi on do nadpobudliwości, impulsywności, problemów z koncentracją i nadmiernego rozgadania się i wiercenia. Ponadto wywołuje on reakcje alergiczne (pokrzywka, wysypka, zaczerwienienie skóry, palpitacje serca i duszności). Najbardziej są na nie narażone osoby uczulone na aspirynę i salicylany. Prowadzi także do uszkodzeń nerek i wątroby. Dalej
Lipazy są grupą enzymów należących do hydrolaz. Jednym z najważniejszych ich przedstawicieli jest lipaza trzustkowa. Lipaza jest wydzielana wraz z sokiem trzustkowym. Metabolizuje trójglicerydy do glicerolu, diglicerydów, monoglicerydów i kwasów tłuszczowych. Pod wpływem kwasów żółciowych, fosfolipidów i białka przekształca się w aktywną formę. Do dwunastnicy trafia ona natomiast jako nieaktywny proenzym. Wysoki poziom lipazy świadczy o min. nowotworze trzustki, niedrożności jelit, przewodów żółciowych, przewodu trzustkowego, ostrym zapaleniu trzustki lub jest on wynikiem przyjmowania niektórych leków (np. kodeiny czy heparyny). Nagły wzrost poziomu tego enzymu w surowicy krwi po 24 - 48 godzinach od wystąpienia objawów świadczy o OZT. Wysokiemu poziomowi lipazy towarzyszy zazwyczaj także podwyższony poziom amylazy, tyle że on utrzymuje się nieco krócej. Enzym ten występuje min. w awokado. Dalej
Jod ma obecnie symbol chemiczny I. Zdrowy człowiek ma w swoim organizmie ok. 30 - 50 mg jodu. Zawarte min. w roślinach z rodziny kapustowatych rodanki utrudniają wchłanianie tego pierwiastka, podobnie jak np. witamina C. Wchłanialność jodu poprawiają: witaminy B2, B3, B6 i B12, magnez, potas, cynk, selen i miedź. Poprzez produkcję delta-jodolaktonu (dawka powinna wynosić ok. 100 razy więcej niż zalecana) wspomaga proces usuwania zużytych komórek. Reguluje proces ich apoptozy i czuwa nad ich prawidłowym namnażaniem. Dodatkowo umożliwia on prawidłowe nawadnianie komórek, niweluje promieniowanie elektromagnetyczne (np. z Wi-Fi), chroni przed chorobą Parkinsona (jod znajduje się w istocie szarej mózgu, która jest kluczowa w procesie rozwoju tej choroby), dba o równowagę estrogenów (estronu, estradiolu i estriolu), zapobiega mastopatii (dawka - 3 - 6 mg) i umożliwia prawidłowy przebieg cyklu miesiączkowego. Chroni także działalność ATP i znacząco nasila jego produkcję. Dalej
Na tiaminę składa się pierścień pirymidynowy i tiazolowy połączony wiązaniem metylenowym. Tiamina wzmacnia czynność acetylocholiny, hamując aktywność acetylocholinesterazy. Przyśpiesza proces gojenia się ran i uśmierza bóle. Bierze udział w przemianie węglowodanów (cykl Krebsa), dostarczając składników do syntezy nukleotydów czy produkując NADPH. Posiada właściwości antyoksydacyjne, podnosi poziom reduktazy glutationowej. Oprócz tego uczestniczy w syntezie neuroprzekaźników i ich wychwycie zwrotnym (np. serotoniny czy GABA umożliwiających prawidłową prace móżdżku, podwzgórza czy hipokampa). Tiaminę potrafi rozkładać tiaminaza - enzym obecny w surowych rybach. Duże ilości tej witaminy znajdziemy w polędwicy wieprzowej (1100 mcg/100 g), fasoli białej (600 mcg/100 g), drożdże piwne (15.000 - 20.000 mcg/100 g), groch zielony (320 mcg/100 g) oraz soja (840 mcg/100 g). Dalej
wikipedia.org Odpowiedz na te dwa pytania odnośnie malin: 1) Ile wynosi ich indeks glikemiczny? 2) Które części tej rośliny są używane w celach leczniczych?
Owoce maliny zawierają w swoim składzie kwasy organiczne (min. salicylowy, ferulowy czy cytrynowy), pektyny, antocyjany, związki śluzowe czy witaminy B1, B2, B6, C, E czy też potas, magnez, wapń i żelazo. 100 gramów malin = 52 kcal Maliny działają przeciwgorączkowo (powodują obfite wydzielanie potu po 30 - 60 minutach) w postaci naparu z suszonych owoców lub syropu, regulują poziom glukozy we krwi po spożyciu posiłku bogatego w skrobię (antocyjany). Działają antynowotworowo (np. hamują namnażanie się komórek rakowych w wątrobie), likwidują wzdęcia (przetwory z liści), redukują biegunkę (garbniki), ale działają także alergizująco (salicylany). Dalej
Kwas glukuronowy należy do grupy kwasów uronowych, jest pochodną glukozy z grupą karboksylową (-COOH)
Inwertaza katalizuje hydrolizę sacharozy do fruktozy i glukozy. Jest oznaczana w produktach spożywczych symbolem E1103. Jest otrzymywana z drożdży, głównie modyfikowanych genetycznie. Można ją znaleźć np. w miodzie. Dalej
Bielnik biały (Candida albicans) stanowi florę fizjologiczną u 40 - 80% populacji ludzkiej. Objawy kandydozy mogą być następujące: - notoryczne zmęczenie i wahania nastroju - gromadzenie się wody w organizmie - nieprzyjemny oddech, suchość w ustach i gardle - metaliczny posmak w ustach - zaburzenie wydzielania hormonów tarczycy - nadwrażliwość na zapach kosmetyków, perfum i dymu tytoniowego - nieprzyjemny zapach stóp - gorączka lub obniżona temperatura ciała (poniżej 36,6 C) - mrowienie w koniczynach - nietolerancje pokarmowe - problemy trawienne (gazy, bóle brzucha, zgaga, wzdęcia, zatwardzenia, biegunki a nawet zespół jelita drażliwego czy refluks żołądkowo-jelitowy itd.) - biały lub żółty nalot na języku - zamglenie umysłowe (niemożność skupienia się i zebrania myśli, kiepska koordynacja fizyczna, słaba pamięć) - stany niepokoju i lęku, depresja i ciężka bezsenność - rozregulowana gospodarka hormonalna prowadząca do PMS, bolesnych miesiączek i przedwczesnej menopauzy. Dzieje się tak, ponieważ grzyby candida potrafią imitować estrogeny! - nadmierne tycie lub chudnięcie - niski poziom witamin z grupy B (np. B6 czy B12) czy magnezu - podwyższony poziom prolaktyny - pękające kąciki ust - bóle mięśni, sztywność i obrzęki stawów - nadmierne łaknienie (rozdrażnienie połączone z chęcią jedzenia słodyczy) - pogorszony popęd płciowy - częste objawy alergii (uporczywy kaszel, cieczenie z nosa, przekrwienie oczu, zapalenie spojówek, alergie sezonowe) - nawracające grzybice stóp (tzw. stopa atlety) i paznokci - zaczerwienienie, suchość, złuszczenie i swędzenie skóry (zwłaszcza pomiędzy palcami) - grzybica pochwy, penisa i moszny - infekcje zatok bądź uszu - częste, nawracające stany zapalne układu moczowego i rozrodczego - osłabienie układu odpornościowego - zwapnienie naczyń krwionośnych (grzyb ten wytwarza tlenek trimetyloaminy, który po przedostaniu się do krwi powoduje utwardzenie ścian naczyń krwionośnych) - parcie na pęcherz, częste oddawanie moczu - płytki oddech, problemy z oddychaniem Objawy zakażenia grzybem candida mogą do złudzenia przypominać objawy nerwicy, depresji, grypy czy reumatyzmu. KRÓTKO O DIAGNOSTYCE: W diagnozie candidy stosuje się testy serologiczne, czyli testy ELISA wykrywające przeciwciała przeciwko Candida. Oznacza się w nich przeciwciała IgM i IgG. Te pierwsze pojawiają się w pierwszych dniach infekcji, zaś te drugie - w późniejszym okresie lub po jej zakończeniu. Dalej
Guma arabska jest twardniejącą na powietrzu gumą roślinną pochodzącą z naciętych pni i gałęzi akacji (np. senegalskiej). Gumę arabską stosowano od starożytnych czasów, kiedy to np. Egipcjanie używali jej jako dodatku do farb, by malować nimi hieroglify. Kleopatra z kolei uwielbiała pomadki właśnie z dodatkiem tej gumy. Według badań wystarczy już 10 gramów gumy arabskiej dziennie, aby pobudzić rozwój pożytecznej flory bakteryjnej (Bifidobacterium, Bacterioides i Lactobacillus), hamując zarazem wzrost szkodliwych szczepów Enterococcus. Jest zalecana w chorobach jamy ustnej, ogranicza też uczucie głodu dzięki wysokiej ilości błonnika. Dalej