Nie. Zawierają one enzymy proteolityczne, mogą podrażniać jelita i lepiej zrezygnować z nich w diecie świnek. Dalej
Świnki nie mogą szczawiu (za dużo szczawianów), belkotu (cykutyna, cynapina), naparstnicy (glikozydy nasercowe), pokrzyku wilczej jagody (atropina), wrotyczu (tytujon). Dalej
Tak, ale tylko świeżą. Nie dajemy suszonej kolby kukurydzy, suszone kukurydze są twarde, okrągłe i mogą źle wpaść, wbić się na ząb. Dalej
Nie. Ogórek i inne dyniowate zawierają enzym askorbinazę, który neutralizuje wit C zawartą w innych produktach. Dalej
Nie. Zielone części pomidora i papryki, niedojrzałe pomidory -zawierają tomatynę (alkaloid), mniej szkodliwa od solaniny, jednak także może powodować zatrucia pokarmowe. Dalej
Świnki nie mogą jeść gałązek kasztanowca (związki kumarynowe, saponiny, escyna i inn), ostrzokrzewu (np. teobromina, kofeina, rutyna), tui (saponiny, olejki eteryczne). Dalej