Jest to smaczny grzyb jadalny- łuszczak zmienny. Jednakże zbierać powinni go tylko doświadczeni grzybiarze, którzy będą doskonale wiedzieli jak rozróżnić go od śmiertelnie trującej hełmówki jadowitej. Łuszczak na trzonie ma drobne łuseczki natomiast hełmówka ma podłużne jasne włókna. Ten pierwszy pachnie przyjemnie grzybowo, natomiast ten drugi, trujący, pachnie mąką. Dalej
Czasznica olbrzymia- jest grzybem jadalny, pod warunkiem, że jego miąższ w środku owocnika jest biały. Ponadto 9 października 2014 został zdjęty z listy grzybów wielkoowocnikowych chronionych w Polsce. Dalej
Muchomor szyszkowaty- jeden z wielu jadalnych muchomorów. Nie wierzycie, zajrzyjcie do atlasu grzybów lub na www.grzybland.pl ;) Dalej
Grzyb niejadalny- goryczak żółciowy. Można go rozpoznać po różowym odcieniu rurek u spodu kapelusza oraz po ciemnej siateczce na powierzchni trzonu. Jednakże jego najistotniejszym znakiem rozpoznawczym jest bardzo gorzki smak. Już jeden grzyb tego gatunku potrafi zepsuć swoim smakiem każdą potrawę. Potoczna nazwa to szatan. Dalej
Pieprznik jadalny potocznie zwany kurką, bardzo smaczny i lubiany gatunek. Można go pomylić z niejadalną lisówką pomarańczową. Kurka tworzy masywniejsze owocniki z gróbym trzonem, żyłkowanym hymenoforem o barwie żółtej( nie są to regularne blaszki jak w przypadku lisówki). Dalej
Siedzuń sosnowy, szmaciak gałęzisty, potocznie kozia broda to trzy nazwy tego samego gatunku jadalnego. 9 października 2014 roku został zdjęty z listy grzybów wielkoowocnikowych chronionych w Polsce. Dalej
Żółciak siarkowy- jadalny gatunek. Angielska nazwa tego grzyba to "Chicken of the woods" nawiązuje do jego smaku, wg. wielu przypomina w smaku mięso kurczaka. Po obgotowaniu można go smażyć jak kotlety. Dalej
pixabay.com Przyroda W lesie - tylko 5% osób udaje się połączyć w pary identyczne zdjęcia w 90 sek...