Mikołaj Kopernik nie lubił placków ziemniaczanych, ale zapewne tylko dlatego, że ich nie znał! Ziemniaki w Polsce pojawiły się w 1569 r., wg jednych źródeł, a wg innych - w 1683 r., czyli po śmierci astronoma (w 1543 r.). Jako potrawa i jeden z głównych składników dań ziemniaki rozpowszechniły się dopiero setki lat po śmierci Mikołaja Kopernika. Dalej
Mikołaj Kopernik pełniąc funkcję kanonika warmińskiego i zarządcy dóbr kościelnych spisał „Olsztyńską taksę chlebową”, która wskazywała cenę chleba, ustaloną po skomplikowanych obliczeniach. W celu wyliczenia ceny astronom musiał zapoznać się z cenami składników i poznać przepis na wypiek chleba. Dalej
W czasach Kopernika poznawano nowe produkty i wiedzę związaną z odkryciem Ameryki przez Kolumba. Kukurydza, fasola, papryka czy pomidory, choć przywożone do Europy już od XVI wieku, potrzebowały wielu lat, by się na Starym Kontynencie rozpowszechnić. Natomiast odkrycie drogi do Indii, rozwój handlu i spadek cen egzotycznych przypraw, sprawiły, że w XVI wieku konsumpcja imbiru, goździków, cynamonu i innych przypraw wzrosła. Przyprawy straciły też swój elitarny charakter. Dalej
Poszczono, ale nie były to posty tak surowe jak w Średniowieczu. Katolicy zapomnieli o poście w środę, w sobotę i w wigilię różnych świąt (oprócz Bożego Narodzenia). Oprócz korzonków i miodu dopuszczono do postnych potraw ryby, owoce morza, wszystkie pokarmy roślinne, a także orientalne przyprawy. Dalej
Włoszczyzny nie sprowadziła do Polski królowa Bona Sforza, jak się mylnie uważa. W czasach astronoma większość warzyw zaliczanych do włoszczyzny była znana. Ocet był to produkt podstawowy, wyrabiany w domu, przydatny do marynowania i konserwacji żywności. Dalej
Wymienione tu produkty sprowadziła do Polski królowa Bona. Zwane były nowinkami. Kopernik mógł się z nimi zetknąć podczas pobytu we Włoszech. Dalej
Mikołaj Kopernik stawiał horoskop np. swojej matce. Wierzono, że poszczególne konstelacje gwiazd mają wpływ na części ciała człowieka. W zielnikach z czasów Kopernika obok leczniczych właściwości roślin zawarta jest wiedza o planetach, niezbędna do diagnozowania chorób i wyboru odpowiedniej leczniczej diety. Dalej
Kopernik był zwolennikiem teorii humoralnej. Oznacza to m.in., że w ludzkim ciele znajdują się 4 płyny zwane humorami: krew, żółta żółć, czarna żółć i flegma. Zachowanie równowagi humorów było podstawą dobrego zdrowia, którą można było uzyskać dzięki regulującej diecie. Leczono potrawami na zasadzie kontrastu, np. gorące - zimnym, suche - mokrym.
pixabay.com Co zastosowałby Kopernik - lekarz jeśli u pacjenta byłby nadmiar gorącej i suchej żółtej żółci ?
Kopernik jako lekarz zostawił w zapiskach receptę na pigułki cesarskie, które miały wszechstronne właściwości m.in. na : żołądek, siwienie włosów, katar i osłabienie. Przepis zawierał m.in.: anyż, kardamon, imbir, cynamon, gałkę muszkatołowa, goździki i szafran.