4.bp.blogspot.com Jest szeroko stosowany w kuchni Bliskiego Wschodu. Tę kwaskowatą przyprawę wykorzystuje się do marynowania mięs przed grillowaniem (kebaby, ryby, kurczaki). Mowa o:
www.odzywianie.info.pl Ta przyprawa należy do najdroższych na świecie, a była używana już przez Azteków. Jej zapach pochodzi z nasion lub "strąków" rośliny i służy do dodawania woni ciastom, a także perfumom, cygarom i likierom. To na pewno:
3.bp.blogspot.com Ta popularna w Etiopii wieloskładnikowa pikantna mieszanka jest używana do marynowania mięsa grillowanego, pieczonego lub smażonego. Jest to:
www.medicaremall.com To słodkie w smaku kłącze jest wykorzystywane w przemyśle cukierniczym. Znane od starożytności, w XVI wieku pojawiło się w Europie. To na pewno:
gitvit.com Inaczej zwana lebiodką pospolitą, jest popularną przyprawą do sosów, pizzy i mięsa. Mowa o:
i.wpimg.pl Ma gorzkawy smak, podobny do selera albo lubczyku. Dostępna w postaci małych, twardych nasionek lub sproszkowanej - z nasion prażonych i zmielonych. Ta przyprawa to:
cdn11.ogrod.smcloud.net Jest znakomitym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych, orzeźwiajacych napojów owocowych i sorbetów. Ma cytrusowy zapach, a z wyglądu przypomina miętę. Mowa o:
2.bp.blogspot.com Zarówno kwiaty, jak i liście tej przyprawy można wykorzystywać do gotowania oraz do dekoracji potraw mięsnych, warzywnych i zup. Jej silny, lekko sosnowy smak doskonale podnosi walory różnych dań. To:
adamed.expert Z tą przyprawą należy uważać, gdyż jej ostrego smaku nie uda się łatwo złagodzić. Różne jej rodzaje mogą być użyte w szerokiej gamie curry, sosów, marynat i past. Mowa o:
cdn7.poradnikzdrowie.smcloud.net Te nasiona w smaku przypominają koper włoski wzbogacony słodką lukrecją. Są używane jako przyprawa do ciast, słodyczy i żytniego pieczywa. Znajdują też zastosowanie jako aromat napojów alkoholowych i syropów. Chodzi o: