Fermentacja spontaniczna jest szczególnym rodzajem fermentacji stosowanym głównie w Belgii. Polega na pozostawieniu otwartych kadzi, tak aby drożdże przedostały się same do piwa. Produkowane w ten sposób piwa należą do rodziny "lambic". Dalej
3.bp.blogspot.com Które miejsce, pod względem największej produkcji piwa na świecie, zajmowała Polska w 2012 roku?
Piwo dolnej fermentacji, fermentowane i filtrowane w bardzo niskiej temperaturze; jest jasne i klarowne, z niewielką domieszką chmielu
Piwo górnej fermentacji, warzone ze słodu jęczmiennego i pszenicy, lekko chmielone, o jasnej lub ciemnej barwie
Jest to piwo fermentacji dolnej o gorzkim i ostrym smaku; ma jasną, bursztynową barwę; jest warzone tylko ze słodu jęczmiennego
Piwo ciemne, górnej fermentacji, warzone ze słodu jasnego z dodatkiem słodu ciemnego; ma słodki posmak i ciemny kolor
Piwo podgrzewa się do temperatury ok. 60 stopni C, aby usunąć potencjalne zarazki i drobnoustroje, wydłuża się w ten sposób jego przydatność do spożycia
Piwo jest trzymane w drewnianych beczkach, a następnie poddawane działaniu niskich temperatur, w ten sposób usuwa się z piwa nadmiar wody
Wodę wykorzystuje się nie tylko jako składnik piwa, potrzebna jest ona również do produkcji pary technologicznej, mycia, płukania, chłodzenia itp. Dalej