Fermentacja spontaniczna jest szczególnym rodzajem fermentacji stosowanym głównie w Belgii. Polega na pozostawieniu otwartych kadzi, tak aby drożdże przedostały się same do piwa. Produkowane w ten sposób piwa należą do rodziny "lambic". Dalej
Wodę wykorzystuje się nie tylko jako składnik piwa, potrzebna jest ona również do produkcji pary technologicznej, mycia, płukania, chłodzenia itp. Dalej
3.bp.blogspot.com Które miejsce, pod względem największej produkcji piwa na świecie, zajmowała Polska w 2012 roku?
Piwo ciemne, górnej fermentacji, warzone ze słodu jasnego z dodatkiem słodu ciemnego; ma słodki posmak i ciemny kolor
Piwo dolnej fermentacji, fermentowane i filtrowane w bardzo niskiej temperaturze; jest jasne i klarowne, z niewielką domieszką chmielu
Jest to piwo fermentacji dolnej o gorzkim i ostrym smaku; ma jasną, bursztynową barwę; jest warzone tylko ze słodu jęczmiennego
Piwo górnej fermentacji, warzone ze słodu jęczmiennego i pszenicy, lekko chmielone, o jasnej lub ciemnej barwie
Piwo jest trzymane w drewnianych beczkach, a następnie poddawane działaniu niskich temperatur, w ten sposób usuwa się z piwa nadmiar wody
Piwo podgrzewa się do temperatury ok. 60 stopni C, aby usunąć potencjalne zarazki i drobnoustroje, wydłuża się w ten sposób jego przydatność do spożycia