pixabay.com Soczewiaki to rodzaj bułeczek z ciasta ziemniaczanego (niekiedy naleśników) nadziewanych mielonymi nasionami soczewicy, często wymieszanymi z podsmażaną cebulą i boczkiem. Dokąd pojechać, aby ich spróbować?
wikipedia.org Kiszka ziemniaczana to ziemniaki zapiekane w jelicie wieprzowym z mięsem wieprzowym, cebulą i boczkiem. Gdzie możemy skosztować takich rarytasów?
pixabay.com Moskole to odmiana placków ziemniaczanych smażonych na blasze. Dokąd jechać, aby ich skosztować?
wikipedia.org Proziaki to mączne placki, które powstają z dodatkiem prozy (sody oczyszczonej). Gdzie ich skosztować?
pixabay.com Haluszki to małe ziemniaczane kluseczki opiekane na złoto, podawane ze słodką śmietaną i owocami. Dokąd się wybrać po takie specjały?
pixabay.com Kulebele to duże okrągłe kluski nadziane mięsem, boczkiem i ogórkiem kiszonym. Gdzie dostaniemy ten rzadko spotykany przysmak?
wikipedia.org Dokąd się wybrać na pyry z gzikiem? (Pyry to ziemniaki, a gzik to odpowiednio doprawiony twarożek)
wikipedia.org Manty to rodzaj pierogów wywodzący się z kuchni tatarskiej. Gdzie możemy ich spróbować?