Kapelusz maślaka pstrego ma powierzchnię pokrytą drobnymi kosmkami, które u starszych okazów czasami zanikają. Dalej
Ryzomorfy opieńki miodowej wykazują na etapie wzrostu zdolność emisji światła. Aktywność ta odbywa się w cyklu dobowym z maksimum około 17:30 i minimum około 7:30. Na ilość emitowanej jako światło energii wpływa dodatnio obecność w substracie azotu w formie amonowej. Najwięcej światła emitowane jest przy pH od 5,7 do 6. Zdolność bioluminescencji zanika u nierosnących już ryzomorfów, które pokrywają się ciemną warstwą ochronną. Dalej
Podgrzybek zajączek ma miąższ biały lub kremowy z żółtym odcieniem, w kapeluszu miękki i mięsisty, w trzonie włóknisty i twardy. Po przecięciu nie zmienia koloru Dalej
Muchomor rdzawobrązowy to grzyb jadalny, jednak odradza się jego zbieranie, można go bowiem pomylić z innymi, trującymi gatunkami grzybów. Dalej
Boczniak łyżkowaty (Pleurotus pulmonarius (Fr.) Quel.) – gatunek grzybów z rodziny boczniakowatych (Pleurotaceae). Dalej
Czubajka czerwieniejąca ma miąższ białawy, po uszkodzeniu zmienia kolor na pomarańczowoochrowy. W smaku łagodny, bez zapachu. Dalej
Miąższ koźlarza babki jest biały do białokremowego, u podstawy może być białozielonkawy. Włóknisty, u młodych egzemplarzy jędrny, do miękkiego, wodnisty u starych. Uszkodzony nie zmienia barwy. Dalej
Gąska tygrysia to grzyb trujący. Powoduje ostre zaburzenia żołądkowe i jelitowe, kolkowate bóle brzucha, wymioty, biegunkę. W skrajnych wypadkach może nastąpić zapaść i śmierć. Objawy występują po 1/2-3 godzinach od zjedzenia. Dalej
Pieprznik żyłkowany znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Ma status R – potencjalnie zagrożony z powodu ograniczonego zasięgu geograficznego i małych obszarów siedliskowych. Dalej
Trzon borowika sosnowego jest gruby z wyraźną brązową siateczką. Początkowo biały, potem stopniowo ciemnieje, aż do żółtego koloru. Dalej
Mleczaj wełnianka w większości krajów Europy uważany jest za grzyb trujący. W stanie surowym zawiera on substancje, które mogą powodować nudności, wymioty lub biegunkę. Po dłuższym gotowaniu i odlaniu wody traci własności trujące, jednak nadal nie nadaje się do spożycia, gdyż jego ostry smak przechodzi w gorycz. Dalej
Gołabek śmierdzący ma kapelusz barwy żółtobrązowawej lub brunatnej. Początkowo kapelusz jest półkulisty, potem płasko rozpostarty i nieco wklęsły na środku. Skórka kapelusza w stanie wilgotnym śluzowata, podczas suchej pogody sucha i lśniąca. Dalej
Gatunek rozprzestrzeniony na całej kuli ziemskiej: poza Antarktydą występuje na wszystkich kontynentach, również na wielu wyspach. W Europie Środkowej jest szeroko rozprzestrzeniony i dość częsty, jednakże wskutek zbyt intensywnego nawożenia łąk i pastwisk liczebność tego gatunku w Europie spada. W Polsce jest pospolity. Dalej
pixabay.com Przyroda Grzyby jadalne - tylko 5% osób udaje się połączyć w pary identyczne zdjęcia w...