Transportem substancji odżywczych z pożywienia zajmuje się krew -tkanka płynna, która transportuje substancje odżywcze, gazy oddechowe, produkty przemiany materii, hormony, uczestniczy w regulacji temperatury ciała i reakcjach obronnych organizmu. Dalej
...- jest wspólnym odcinkiem przewodu pokarmowego i dróg oddechowych, pojawia się tutaj niebezpieczeństwo zachłyśnięcia się.
Gardło jest wspólnym odcinkiem przewodu pokarmowego i dróg oddechowych. Sąsiadują tutaj ze sobą przełyk, krtań i tchawica. Istnieje zatem niebezpieczeństwo zachłyśnięcia się, czyli przedostania się pokarmu do krtani, a dalej do tchawicy i zablokowania dopływu powietrza do płuc. Dalej
Wątroba jest organem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Codziennie odpowiada za ok. 500 różnych funkcji, np. * neutralizuje toksyny (alkohol i inne używki, a także niektóre leki), * neutralizuje, magazynuje i przechowuje substancje szkodliwe i toksyczne dla organizmu ludzkiego, takie jak chemiczne środki - składniki leków, konserwanty z pożywienia oraz środki chemiczne stosowane do uprawy roślin, * produkuje żółć (rozbija tłuszcz na kropelki, dzięki czemu tłuszcz jest szybciej rozkładany przez substancje trawiące. W ciągu doby wątroba wytwarza do 1,5 litra żółci). Dalej
Dwunastnica to początkowy odcinek jelita cienkiego. To tutaj, a nie w żołądku, odbywa się większość procesów trawienia. W dwunastnicy przepływający pokarm miesza się z sokiem trzustkowym i żółcią. Dalej
Kosmki jelitowe są częścią jelita cienkiego, które odpowiada za wchłanianie i trawienie składników odżywczych. Zdrowy człowiek ma ok. 10 milionów kosmków. Fałdy błony śluzowej i kosmki tworzą ogromną powierzchnię wchłaniania, zbliżoną do powierzchni kortu tenisowego (ok. 300 m2). Dalej
Oceń, czy poniższa informacja jest zgodna z prawdą: "Próchnica zębów to groźna dla zdrowia choroba zakaźna".
Badania wskazują, że cierpi na nią ponad 90% Polaków! Wynik ten jest bardzo niepokojący, gdyż to „schorzenie”, jeśli nie jest leczone, może mieć daleko idące konsekwencje. Choroby jamy ustnej, do których należą między innymi próchnica, schorzenia dziąseł i przyzębia, a także wady zgryzu, zwiększają ryzyko dolegliwości całego ustroju, w tym przede wszystkim chorób układu krążenia oraz układu oddechowego. Bakterie odpowiadające za powstawanie próchnicy, w stanie nagłego spadku odporności organizmu mogą szybko przedostać się do krwiobiegu, powodując wiele chorób takich jak zapalenie mięśnia sercowego, zapalenie nerek czy nawet sepsę. Dalej
... - jest to końcowa część przewodu pokarmowego. Znajdziemy tutaj bakterie, które produkują niezbędne dla zdrowia witaminy B i K.
Jelito grube jest jedną z ważniejszych części układu pokarmowego. Odpowiada przede wszystkim za: * zagęszczanie niestrawionych resztek pokarmowych, * wchłanianie wody, elektrolitów i witamin, * prawidłowy przebieg defekacji Błona śluzowa wyściełająca jelito grube nie zawiera kosmków. Jej gruczoły produkują duże ilości śluzu, który zmniejsza tarcie i ułatwia przesuwanie zawartości jelita. Dalej
Przeciętny człowiek może przeżyć bez wody ok. 3 dni, a bez jedzenia 30–40 dni. Czas ten zależy od warunków, np. w niskiej temperaturze brak wody jest mniej dotkliwy. Pamiętajmy jednak, że wszelkie próby bicia tego typu rekordów są surowo zakazane i niewskazane ze względów zdrowotnych. Dalej
Oceń, czy poniższa informacja jest zgodna z prawdą: "Czas zalegania poszczególnych posiłków w żołądku jest jasno określony i taki sam dla wszystkich ludzi".
Nie istnieje jedna uogólniona dla wszystkich zasada, która mówiłaby ile czasu poszczególne pokarmy będą zalegać w naszym układzie pokarmowym i po jakim czasie go opuszczą. Czas zalegania jedzenia w żołądku jest uśredniony i zależy od: * objętości posiłku (im większy obiad, tym więcej czasu trzeba by go strawić) * rodzaju przeważających składników pokarmowych (tłuszcze trawią się wolniej niż cukry proste) * zawartości substancji balastowych (np. błonnika, który nie ulega strawieniu) * wymieszania się różnych składników ze sobą * stanu zdrowia Dalej
Jelita są naszym drugim mózgiem, mają wpływ na nasze emocje i zachowanie. Co powoduje zaburzenia w jelitach?
Spożywane pokarmy wpływają na obecność bakterii w naszych jelitach, dlatego też potrzebne są zdrowe i regularne posiłki, aby zapewnić sobie i swojemu ciału dobrostan i dobre samopoczucie. Warto do diety wprowadzić produkty, które zawierają korzystne bakterie i pożywkę dla nich, np.: warzywa strączkowe, świeże warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, kiszonki i dobrej jakości przetwory mleczne, z żywymi bakteriami. Można też sięgnąć po dobrej jakości synbiotyk, czyli suplement zawierający probiotyki i prebiotyki – pokarm dla bakterii probiotycznych. Dalej
Oceń, czy poniższa informacja jest zgodna z prawdą: "Burczenie w brzuchu to sygnał od naszego organizmu, że jesteśmy głodni".
Charakterystyczne burczenie w brzuchu to odgłos kurczących się mięśni jelita cienkiego, tzw. ruchów perystaltycznych. W ten sposób nasz organizm mówi nam, że kończy się właśnie proces trawienia, a z jelita cienkiego wymiatane są resztki jedzenia. Nie zawsze to słyszymy, gdyż zależy to od ilości powietrza i gazów w żołądku i jelitach. Dalej
Wbrew pozorom nie tylko z poziomu żołądka. Owszem, takie wymioty są dość częste, jeśli zjemy lub wypijemy coś, co nasz układ pokarmowy uzna za nieodpowiednie. Wówczas do akcji wkraczają mięśnie ściany brzucha i przepona. Ich gwałtowny skurcz wypycha z powrotem treść pokarmową, która najczęściej ma kwaśny posmak i można w niej dostrzec fragmenty jedzenia. Jednak zaprotestować w taki sposób może również jelito cienkie. Wymioty, które pochodzą z tej części układu pokarmowego, są bardzo mocno rozdrobione i gorzkawe. U zdrowego człowieka jest to ostateczna granica. Owszem, zdarzają się także wymioty zawierające treść pochodzącą z jelita grubego, ale tylko wtedy, gdy jest ono niedrożne (np. wskutek uciśnięcia przez guz nowotworowy). Dalej
pixabay.com Przyroda Zimowa przyroda - tylko 5% osób udaje się połączyć w pary identyczne zdjęcia ...
pixabay.com Przyroda Wiosenna przyroda - tylko 5% osób udaje się połączyć w pary identyczne zdjęci...